Terveiset Euroopan kulttuuripääkaupungista!
15.1.2013

Vilkassykkeinen Marseille on toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2013. Turundotin Ranskan sivupiste sijaitsee vain 60 km pelipaikalta, joten tulemme seuraamaan kulttuurivuoden vaihteita varmasti useaan otteeseen.

Kulttuuripääkaupungin avajaisviikonloppu toi paikoin hyvinkin sankat väkijoukot Marseillen kaduille. Suuren suosion sai mm. lauantai-iltana järjestetty ilotulitus. Allekirjoittanut seurasi Marseillen oopperatalon odotetusti ääriään myöten täyttänyttä sunnuntai-iltapäivän avajaiskonserttia.

Konsertin ensimmäinen osa piti sisällään Syrah-jousikvartetin tasapainoisen, ehkä toisaalta hieman tasapaksun esityksen. Ohjelmistossa kuultiin mm. Haydnin ja Purcellin teoksia. Esitykseen kuului lisäksi vanhoista Marseillea kuvaavista postikorteista koottu tyylikäs viedonäytös.

Konsertin toinen osa oli säväyttävä ja rytmikäs kokonaisuus; Ensemble des Equilibres – samannimisen, Turundotille tutun kulttuuriyhdistyksen edustajista koottu jousikvartetti – esitti turkkilaisen pianistikuuluisuuden Fazil Sayn kvartettiteoksen. Myös pianisti itse oli mukana konsertissa ja esitti ensin Ravelin pianosonaatin ja sai ansaitun valtavan taputusmyrskyn ja neljä uudelleenkutsua lavalle. Konsertin päätti Sayn ja Equilibresin yhteisesitys turkkilaisen Ulvi Cemal Erkin pianokvintettisävellyksestä, ja rytmistä ilotulitusta tarjonnut teos sai yleisön ranskalaisenkin mittapuun mukaan poikkeuksellisen äänekkääksi konsertin loppuaplodeissa.

Liekö olisi yleisön riemua taltuttanut tieto siitä, että konsertin jälkeisellä päivällisellä tähtipianisti jätti tyytymättömänä pääruokansa syömättä ja totesi turkkilaisen kalaruokaperinteen maailman ykköseksi. Muilta osin kyseessä oli hyvinkin vaatimaton, mutta kaikesta aidosti kiinnostunut persoona. Myös taiteilijoiden ei niin itsestäänselvä asema turkkilaisessa yhteiskunnassa valottui keskustelujen myötä.

Tuomas Turunen 

opera_de_Marseille.jpg