Media release In Swedish
21.12.2016

Toppår i Tyskland för den svenska jazztrummisen

Pressmeddelande 2016-12-20
För omedelbar publicering

Toppår i Tyskland för den svenska jazztrummisen

2016 var ett exceptionellt år för den Göteborgsbaserade trummisen Emil Brandqvist och hans jazztrio. Ett år fyllt av konserter, publicitet och utmärkelser, dock inte i Sverige utan i Tyskland där de spelade i fulla konsertsalar runtom i landet, blev nominerade till Jazz Echo (Tysklands Grammis) och släppte ett album som gick direkt till jazzlistans topp 10.

Så sent som i förra veckan annonserade Emils tyska skivbolag Skip Records, att hans låt While we are here fått över 200.000 streams på olika online-musiktjänster, vilket är nytt rekord för skivbolaget. Låten är öppningsspåret på trions senaste album Falling Crystals, som släpptes i april i år.

"Det känns otroligt kul. Man är inte alls van vid sådana siffror, när man kommer från ett relativt litet land och spelar nutida jazz”, säger Emil.

Emil bildar sin trio tillsammans med basisten Max Thornberg och pianisten Tuomas A. Turunen. Gruppen och det Hamburg-baserade Skip Records började sitt samarbete 2013. Sedan dess har Emil Brandqvist Trio fokuserat på sin internationella karriär – så pass mycket, att de inte spelade en enda konsert i Sverige 2016.

"Man spelar så klart där där publiken finns. Detta år har vi turnerat över 1000 mil i Tyskland och Österrike. Nästa år blir det konserter även i andra länder, också i Sverige”, berättar Emil.

Dessutom kommer trion att spela en showcase-konsert på en av världens viktigaste jazzmässor, Jazzahead i Bremen, i april 2017. Den internationella juryn valde 40 grupper bland över 500 kandidater, och just denna gång är Emil Brandqvist Trio den enda svenska artisten som är med på showcase-programmet.